Manastirea Agapia Manastiri in Agapia-Mânastire


Manastirea Agapia este unul dintre cele mai cunoscute si mai apreciate monumente din aceasta parte a tarii, cautat de un mare numar de vizitatori dornici sa vada o straveche vatra de credinta si cultura, dar si un nepretuit tezaur de arta, unic prin capacitatea sa de a dezvalui specificul si originalitatea spiritualitatii romanesti.

Manastirea Agapia

Str.Dc 168, 168
Agapia-Mânastire, Neamt, Romania
Coordonate GPS:
  • N 47.17085513184393
  • E 26.235658638757286
Tel fix: 0233 244736

Informatiile despre localizare pentru Manastirea Agapia pot fi verificate prin vizualizarea pe harta folosind butonul alaturat "Vezi locatia pe harta".

Putini stiu insa ca inceputurile acestui vestit asezamant monastic, ce izvodeste parca din peisajul mirific pe care-l desfasoara Muntele Muncelu, Dealul Mare si Dealul Crucii, sunt strans legate de existenta unui schit ce-a dainuit pana astazi, la o distanta de aproximativ 2 km, intr-o poiana ce te imbie la popas pe poteca de peste munte care leaga valea Agapiei de valea paraului Secu.
Traditia, consemnata si in unele vechi manuscrise, a pastrat numele sihastrului Agapie care, in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, ar fi ridicat impreuna cu ucenicii sai o bisericuta de lemn pe locul astazi numit 'Livada parintilor'. Numele acestui monah, care in limba greaca inseamna 'drag', 'dragoste' (fata de aproape), s-a transmis nu numai obstii isihaste pe care a condus-o, ci si muntilor din jur, paraului si mai apoi asezarii din vale.

Distrusa de o avalansa de zapada chiar intr-o zi de Paste, biserica lui Agapie a fost refacuta pe o alta temelie in 'Poiana lui Eufrosin' aflata in apropiere, primind hramul putin obisnuit 'Minunea Arhistrategului Mihail din Colose', care se mai serbeaza si astazi in ziua de 6 septembrie. Abia la sfarsitul secolului al XV-lea si inceputul celui urmator s-a construit o biserica pe actualul amplasament al sihastriei de la Agapia din Deal (Agapia Veche), atunci cand si biserica din 'Poiana lui Eufrosin' s-a ruinat si nu a mai putut fi folosita.

Acces pentru persoane cu dizabilitati
Camera bagaje/biciclete
Grup sanitar
Informatii turistice
Parcare gratuitaProgram Program
Zilnic Non-Stop
Check In Check-In

Check In


Locuri unde... vreauSAmerg vreauSAmerg

Adauga in lista cu locurile unde vrei sa mergi:

vreauSAmerg